Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Referat februar 2024

Skolebestyrelsesreferat 5. februar 2023

 

Standard forkortelser:

SB: Skolebestyrelsen

SBM: Skolebestyrelsesmøde

FP: Forperson

NFP: Næstforperson

SL: Skoleleder

SC: Souschef 

KL: KKFOleder 

KK: Københavns Kommune

FBD: Forældrebankdirektør

 

Opdatering

SL + FM byder velkommen

 

FP foreslår at bytte om på punkterne budget og køn & diversitet.

Dette besluttes.

Der er afbud fra KRM, RR, LS grundet sygdom.

 

Afsked

Som tidligere oplyst til SB, udtræder NFP Jesper Lauge af SB grundet udflytning fra skoledistriktet.

FP og SL takker Jesper for deltagelsen i SB. 

Jf. vedhæftede forretningsorden for SB (gældende fra SBM 2021-06-15) §3 stk. 3, §3 stk. 4 samt §3 stk. 5 kan der vælges en ny NFP. Der opfordres fra FP´s side til at overveje kandidatur til NFP.   

Jesper siger pænt farvel og god fornøjelse med det fremtidige arbejde med NØA.

FP ridser opgaven op mht. ny plads i bestyrelsen og ny plads som næstforperson.

For- og næstforperson holder formøde med SL inden SB møder vedr. planlægning af dagsordenen.

SL fortæller, at ledelsen en gang imellem sparrer med for- og næstforpersonskabet vedr. principielle sager’.

Det er ikke et krav, at der er en næstforperson.

Der er ikke nogen af de tilstedeværende, der melder sig lige nu, men der er mulighed for at tænke over det, og give lyd, hvis man har mod på det.

Det drøftes, at der er plads til flere i SB, selvom der først er valg igen senere i 2024. Hvis nogle kender forældre, der har lyst til arbejdet i SB, er de velkomne til at sige til.

Det aftales, at der skrives ud med kort beskrivelse og en opfordring. At der også fortælles om det ved nye skolestartere i maj.

SL opfordrer til, at SB arbejder henimod at følge de mere fælles tidspunkter i København til at afholde valg, da vi på NØA er startet lidt skævt af det normale tidspunkt.

FP undersøger og samler op senere.

 

Økonomi

Budget

SL informerer om budget for 2024. 

Læs som genopfriskning: https://www.skole-foraeldre.dk/artikel/skolens-budget

SL gennemgår årsopgørelse for 2023 og budget 2024

Årets resultat 2023:

Afsluttet med et merforbrug på 1.157.172 kr

Til sammenligning var det forventede budget for 2023 tilbage i jan. 2023 med et forventet merforbrug på 1.6

Budget 2024:

Budget 14.577.863 med et forventet merforbrug på 677.188 kr.

Der planlægges pt med 1,5 stillinger mere pr. aug. 2024 end vi er nu, da en del af lærerne har ekstra ressourcetimer, som kan bruges til klasseundervisning, når vi får 3 nye klasser.

 

Der spørges til, om man skal indhente underskuddet langsommere end nu for at holde skolen pædagogisk godt i gang. SL forklarer, at den planlagte indhentning af underskuddet er tilrettelagt i samråd med områdeledelsen. Skoleledelsen mener at det er realistisk og der vil selvfølgelig være mulighed for at tingene ændrer sig undervejs. Uforudsete udgifter kan fx opstå hvis der er langtidssygemeldinger eller andet. Tilsvarende kan merforbruget også blive mindre, hvis budgetkorrektionerne ændrer i positiv retning.

Overordnet set går det den rigtige vej. SL bemærker at det er kendt i forvaltningen, at især nye skoler kan have store udfordringer med at få budgettet til at balancere da mange opgaver skal dækkes, mens elevtallet der ligger til grund for budgetudmeldingen, de første år er sparsomt. Udfordringen findes også på andre monteringsskoler. Det vigtige er, at vi på NØA finder balancen mellem at arbejde på at nedbringe underskuddet og samtidig sikre en forsvarlig drift. 

Der vil løbende være orientering pba. prognoserne i løbet af året.

Ift. budget 2024 har SB interesse i at se de tilsvarende disponeringer for 2023, så man kan sammenligne, hvad de forskellige poster dækker. Fx hvad ligger der i de 100.000 til elevaktiviteter?

Skolebestyrelsen godkender budgettet og kommenterer, at såfremt underskuddet er længere tid om at blive indhentet end den nuværende plan, bakkes der op om dette.

KKFO’ens regnskab 23 og budget 24 vil blive præsenteret kort på næste SB-møde, så Kristian selv kan sætte ord på de disponeringer, der er gjort.

Pædagogisk fundament

SB forholder sig til det let oprettede Pædagogiske Fundament og indgiver ideer til opdateringer fremadrettet.

Pædagogiske Fundament vil ikke blive gennemgået i sin helhed og ideer til fremtidige opdateringer skal derfor medbringes i forberedt form.

(Pædagogiske Fundament opdateres pædagogisk frem mod SBM 24. april. Herefter gennemgås yderligere med medarbejderne således SB kan se det helt opdaterede Pædagogiske Fundament på SBM 30. maj) 

Det opdaterede pædagogiske fundament kigges igennem for ændringer.

Ved en sidebemærkning drøftes status for en generel udfordring pt. med mange elever, der kommer for sent ind i klassen om morgenen. 

 

Køn og diversitet

Oplæg om køn og diversitet

Ref. Jons mail vedlagt her samt oplæg fra Jon & Ida.

Jon sætter ord på baggrunden for det forslag, der er skrevet, vedr. formulering af princip om køn og diversitet. At der er oplevet eksempler på, at fællesskaber dannes og italesættes ud fra kønsopdeling i stedet for interessefællesskaber. At fundamentet for fællesskabet kan blive meget låst, hvis det baserer sig på køn.

At der findes forskellige kønsnormer og at de ikke er givne.

SL er glad for at emnet tages op og godt at få andre blikke med til at lyse mere på emnet som indsatsområde.

SB laver principper og skolen laver pædagogisk fundament og har det professionelle arbejde med det.

Jon lægger vægt på, at der kan tænkes diversitet i bred forstand, men at der også er brug for et specifikt fokus, så kønsbevidsthed ikke ”drukner” i andet.

Malene er med i dag som repr. For KKFO´s forældreudvalg. Beskriver, at de i gruppen har læst og søgt viden og erfaring med arbejdet om kønsbevidsthed.

Det er vigtigt, at alle børn mødes i skole og KKFO, så de ikke føler sig forkerte eller sat i en kasse, de ikke ser sig i.

Der er flere idéer til arbejdet med kønsbevidsthed og forslag til kompetenceudvikling på området.

FP spørger til, om vi skal invitere en fagperson til et oplæg, der kan gøre alle klogere på emnet.

Ida nævner, at det er værd også at drøfte processen i forhold til vidensdeling og kompetenceudvikling på området – også med inddragelse af medarbejderrepræsentanter.

Jon fremhæver, at praksiseksempler er underbygget af forskning i forslaget.

Den foreslåede tekst og princip læses igennem og kommenteres af SB.

SL uddyber på opfordring, at det pædagogiske fundament er et handlingsanvisende dokument målrettet de ansatte, og er blevet brugt jævnligt i bl.a. rekrutteringsøjemed.

SL nævner, at der findes et værktøj i Skole og Forældre; et refleksionsskema. Dette har SB benyttet ved tidligere processer forbundet med udarbejdelse af principper. Refleksionsskemaet kan bl.a. findes via flg. link: https://www.skole-foraeldre.dk/artikel/arbejdets-fordeling-mellem-l%C3%A6rerne-og-andet-p%C3%A6dagogisk-personale

Når der skal arbejdes med emnet i medarbejdergruppen, kan der sagtens være plads til at nogle forældrerepræsentanter rammesætter og italesætter oplægget.

Marie (forældrerep.) påpeger, at inddragelse af forældre, hvor de også oplyses, er en mulighed. Fx et oplæg til forældre, eller inddragelse i omlagte uger, forældrearrangement e.lign. Fx uge 6 2025?

SC nævner kvaliteterne i teksten, og at eksemplerne måske er lidt for konkrete til at være et SB princip.

Malene nævner, at gruppen har læst sig til en masse eksempler på, at de bedste hensigter har resulteret i det modsatte, og derfor er der i forslaget vægtet med mange eksempler. Forskning viser, at motivations- og interessebaseret inddeling giver bedre resultater.

Flere forældre i SB har oplevet fra deres børn, at der har været fællesskaber, de er blevet trukket væk fra pga. køn. Også styret af de voksne, særligt i KKFO.

Forslag til tekst/lytning:

Kønsbevidst pædagogik, Tekla Sanger (podcast)

Det aftales, at der arbejdes videre i SB, når forslag til princip er gennemskrevet igen og folk har haft mulighed for at samle mere viden.

Gruppen sender en litteraturliste til inspiration.

Kim kommer med indlæg om, at det ofte i fodboldklubben ser, at motivationen for at blive ved med at dyrke fodbold daler på kønsblandede hold, da den fysiologiske forskel bliver demotiverende for dem.

Marie (forældrerep.) fortæller, at det opleves, at der på skolen er en hård retorik og kultur omkring fodbold, i hvert fald i 1. klasse.

FP oplever ikke det samme i 4. klasse.

SL nævner, at det er en generel udfordring, som i mindre grad handler om køn og mere om fodboldkultur.

Punktet afsluttes, da tiden er gået – og lidt til.

 

 

Udvidelse af SB

SB er for få til at dække opgaverne og har brug for større opbakning. Vi har mistet to medlemmer i år. Hvad gør vi? 

Pølsefesten efter videnskabsuge i uge 10, hvem dækker for Jesper?

Forældrebanken.

FP fortæller, at det vil være hensigtsmæssigt med flere personer i SB, da der er en masse opgaver, der med fordel kan laves, deles og udvides i dette regi.

Der er brug for mere fokus på at understøtte fællesskabet, særligt blandt forældrene.

Der høres ind imellem ”dårlige” historier om skolen eller fællesskaber på tværs af klassetrin, og som kan vidne om ikke den store forståelse for hinanden. At forældrene holder sig meget på egen årgang og det måske kan danne grobund for mindre godt fællesskab og samarbejde.

Jon nævner, at der er mange forskellige fællesskaber, og både de store og små fællesskaber er vigtige.

Thomas nævner, at mange vil søge dem, de kender i forvejen til forældrekaffe eller andre arrangementer. Dvs. der skal andre arrangementer til for at skabe mere kendskab på tværs.

Ida oplever, at NØA endnu er lidt svage på traditioner og samlingspunkter. Vi vil gerne være bedre til at sige noget, synge en sang sammen e.lign.

SL mener, vi lykkes med mange ting i den stil, men er enig i at det skal udbygges. Oprindeligt har vi haft visioner om mange ting, fx fællesspisning for familier, ønske bydelskor, tøjbyttedag og meget mere. Lysten og idéerne mangler ikke, men flytteprocessen og organisationsskabelsen har ikke været nem og der bliver brugt mange kræfter på at få alm. drift til at fungere. Vi mærker mere og mere, at skolen er en almindelig folkeskole – på godt og ondt. Der ses også en tendens til, at forældre forventer en masse af skolen, som ikke i alle tilfælde kan være skolebårent, men i højere grad skal etableres og oppebæres af skolens forældre og lokalsamfundet.

Der er forsøgt med at SB har spurgt opsøgende om hjælp/bidrag til alt muligt.

Oprindeligt skulle det være et excel-ark, hvor man kunne melde sig til at byde ind med noget, men det gik lidt i sig selv. Vigtigt, at det bliver meldt ud (og genbesøgt) hvert år, så idéen bliver bredt ud til alle årgange.

 

Der drøftes forskellige muligheder for at få bidrag og engagement fra forældrene endnu mere op at stå fremadrettet.

Brætspilslørdag 1. marts rykkes til lørdag 13. april kl. 13.30, da der så er repræsentanter fra SB, der kan deltage: Emma, Jon, Ida. 

Det planlægges at afholdes i PLC/EAT spiseområde, som pt. er tomt.

Folk tager selv spil med.

 

Lørdag 1. juni: Rundbold i Kløvermarken.

Lars, Thomas, (Kim)

Thomas er tovholder på at der bliver sendt information ud til alle om de to arrangementer.

Skoleledelsen overvejer muligheder for at prioritere lærerkræfter til at være tovholder på forældrebank og samarbejde med skolebestyrelsen om det. Evt. i kombination med Åben Skole. Evt. som makkerskab med en fra SB.

Forslag om, at forældrebanken kan være et selvkørende ”appendiks” med en forældrerepræsentant for hver klasse.

Pt. er der ikke formelt kontaktforældre, men det kan også overvejes.

Fredag 8. marts er der åbent hus som afslutning på naturfagsugen i uge 10.

SB står for pølseboden kl. 15.00 – 17.00, som kan fungere i/ved madkundskabslokalet.

Thomas, Kim og Lars har meldt sig.

Der er oprettet en mobilepay-konto til betaling.

Udvalget overvejer, om der udover pølser skal være kage, saft eller andet.

Ferieplanen

Vedhæftede vejledende ferieplan foreslås vedtaget. 

Det har ikke været muligt at finde en alternativ løsning for at omplacere skoledagen fredag d. 3. januar 2025. Forslag modtages på mødet.

Ferieplanen er vendt i skolens TRIO, som anbefaler at følge den vejledende kommunale ferieplan.

FP nævner, at 3. januar som første skoledag efter jul ligger lidt ”indeklemt” på en fredag, men der er ikke så mange andre dage, der er oplagt at bytte.

 

SB godkender den vejledende ferieplan for NØA.

Udskudt til næste møde:

Digitale medier og platforme

P-Plads:

 

Budget for KKFO

 

Fastlagte mødedatoer for ´23/´24

  • Feb.: Mandag d. 5. – Ordinært SBM

  • Feb.: u.7 – Vinterferie

  • Marts: Tirsdag d. 19. – Ordinært SBM

  • Marts: 25.+26.+27: Skolefridage i forbindelse med Påske

  • April: Onsdag d. 24. – Ordinært SBM 

  • Maj: Torsdag d. 2. – Start Maj-børn

  • Maj: Tirsdag d. 7. SB Årsmøde

  • Maj: Torsdag d. 30. – Ordinært SBM 

  • Juni: Torsdag d. 13. – Afsluttende møde, formandsskabet+ledelsen (08:30-12:00)

  • Juni:. Fredag d. 28. – Sidste skoledag før sommerferien