Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Referat December 21

Mødereferat 6. december 2021

Formål med mødet: Skolebestyrelsesmøde - Ordinært

Team: Alle faste medlemmer af skolebestyrelsen og suppleanter samt medarbejderrepræsentanter

Mødeleder: SB Formand Lars Tingbjerg Danielsen

Referant: Katrine Agerschou Svendsen

 

Opsamling ”Plads til forskellighed”

Kort intro ved Lars (FM) og Marie (SL) om seneste SBM med fokus på Plads til Forskellighed. Marie præsenterer herefter baggrunden for de to film, NØA har fået produceret. ”NØA, sådan er vi” og ”Kollega filmen”. Kollega filmen bliver herefter fremvist.

Filmene er NØA´s bud på, hvordan NØA ser læring og børnesyn, så børnene kan få den bedste hverdag i skole og KKFO og imødekomme hvert barn ud fra barnets behov og ressourcer.

 

Undervisningsformer.

Stine og Peter (lærere på skolen) holder oplæg omkring undervisningsformerne på NØA:

Udeskole: Stine præsenterer: At komme væk fra den faste struktur. Nogle børn lærer bedst ved at røre/gøre og læringen sætter sig bedre på en mere naturlig måde. Der gives eksempler fra en dag på museet, hvor børnene selv fik lov til at bevæge sig rundt, stille spørgsmål, være nysgerrig på det de så og samle op på den viden, de havde tillært sig og koble det på undervisningen hjemme på skolen. Peter supplerer ved at udeskole også tilgodeser de børn, der ikke har det nemt ved kun at sidde med en bog, men at de kommer ud og lærer i praksis, og får vist andre styrker og sider af dem selv. De bogligt stærke bliver også udfordret på andre sider af dem selv ved at være i et andet læringsmiljø. Der gives flere eksempler fra oplevelser i udeskolen, hvor eleverne kommer ud for nye oplevelser og nye måder at lære på, ved at se tingene og få en ekstra dimension på tingene. I uderummet opstår der også en masse uventede situationer som følge af børns umiddelbarhed. Der opstår også en anden ro i uderummet blandt børnene. Derudover skaber det også et positivt klassefælleskab, som er en afledt effekt af udeskolen samt skaber venskaber på tværs af klasserne.

I udeskolen lærer de også at koble fagligheden på noget nyttigt, som de kan bruge i deres hverdag (eks. Læse stationerne i metroen, se og forstå højden på et juletræ, når man selv skal slæbe det hjem). De store fag som dansk og matematik skal på sigt mere fungere som et fundament for udeskolen (som at kunne skrive logbog), hvor man fordyber sig i emner. I de ældre klasser vil de små fag også kunne få en bedre ressource i at kunne bruge en dag på fordybelse. Udeskolen er dog stadig i udvikling i forhold til at eleverne bliver ældre.

Det opleves også at forældre er glade for det i forhold til at børnene vokser op i byen, og derfor får mulighed for at komme ud og røre sig og opleve nærmiljøet og naturen.

 

Fagligt bånd: Fagligt bånd kører i dansktimerne i 6 uger før jul og 6 uger efter jul. Efter påske er det Matematik og vil køre i 7 uger. 3 lektioner om ugen. I Dansk sigter det på at gøre børn bedre til at læse og skrive. Det er den samme metode der bruges. Når børnene opdager, at de er på samme niveau i deres grupper, så tør de mere og får mere selvtillid. På den måde kan de bedre koncentrere sig om egen læring i eget tempo. Her tilgodeses også de enkelte børns faglige evner og deres tempo i læring. O. klasserne starter først efter juleferien. Fagligt bånd er med til at styrke børnenes læseevner og forberede dem bedst muligt på de større klasser, hvor læsning handler om at forstå en opgave. I forløbet afdækkes børnene også bedre. Børnene får det præsenteret som at de skal øve og træne forskellige ting med bogstaver og læsning og ikke at de er delt ind efter hvor dygtige de er i forhold til hinanden. Det skal understøtte at de konkurrerer med sig selv og ikke med kammeraterne.

Det evalueres løbende i lærer teamet i forhold til hvad det giver og hvilke ressourcer der bruges.

I disse forløb er flere voksne også indover. KKFO og matematiklærerne er indover og er blevet klædt på til at hjælpe, eks. Hjælpe med at låne en bog og læse.

Jesper spørger ind til hvordan f.eks. Fagligt Bånd evalueres op mod Udeskole både i varieret undervisning og styrket indlæring. Lars pointerer, at det er en god ide at lærer teamet skriver en faglig konklusion efter forløbet, så det lettere kan vurderes på sigt, hvad der gavner og virker bedst. Thomas foreslår, at vi får sparring udefra fra skoler, der er længere henne i forløbet.

 

Samarbejde KKFO: NØA fokuserer på helheden i barnets udvikling. Derfor er sparringen og samarbejdet med KKFO’en yderst vigtig. Samarbejdet med KKFO’en bringer flere kompetencer ind over børnene. Det skaber tryghed og sammenhæng at KKFO personalet er med i klassen en bedre overlevering til forældrene. Det giver også børnene en følelse af sammenhæng. Der tales om hvorvidt det vil være muligt at have ”klub” for de større børn (startende ved 4. klasse) på den nye skole på Holmbladsgade. Der er pt. Ikke planlagt med dette, men SB opfordrer SL til at følge op på denne mulighed.

 

Co-teaching: Stine (lærer på NØA) introducerer begrebet ”Co-teaching” og hvordan den danske udgave adskiller sig fra den oprindelige amerikanske udgave. Co-teaching er et redskab til de voksne, der skal arbejde sammen i et klasserum. Herved ved den voksne, hvad den præcise rolle skal være, f.eks. understøttende eller ledende at undervisningen. De voksne planlægger timerne sammen og evaluerer herefter. Målet er at kunne favne alle børnene. Der kan inkluderes flere faggrupper i co-teaching f.eks. psykologer/ergoterapeut/etc.

Marie meddeler, at hun har søgt om ekstra puljemidler til at arbejde med co-teaching.

 

”Plads til forskellighed del 2”

Marie fortæller om teamdannelse og ressourcer på de forskellige årgange, og hvordan det er fordelt på lektioner, møder, evaluering, forberedelse, opgaver. Der lægges også vægt på, at det er en ny skole, hvilket giver ekstra opgaver.

Opgave- og ressourcefordelingen skal sikre at vi kan lykkes med vores opgaver indenfor den økonomiske ramme skolen, og forholdet mellem ressourcer og opgaver vurderes løbende, også forhold til den enkelte.

Marie fortæller at arbejdet med de gode overgange giver bedre børnefællesskaber. Det kan også være en skolepædagog, der er med i maj børns forløbet i opstarten inden børnene starter i 0. klasse. ”Stærkt samarbejde” er timer, som KKFO-personalet lægger i skolen.

 

Godkendelse af Ferieplan.

Lukkedage 2022:

Onsdag d. 13. april (Op til påske helligdagene, Skærtorsdag + Langfredag)

Fredag d. 27. maj (dagen efter Kr. Himmelfart)

Fredag d. 23.+24 dec. + 27+28+29+30+31 dec.

Lørdagsskole: Lørdag uge 39 (1/10-22)

Ekstra fridag tirsdag d. 3. januar 2023 (i stedet for den 1/10). Første skoledag efter nytår: onsdag d. 4. januar 2023.